Begüm ÖZDOĞULARLI PANDIR
Girişimci, Eğitmen
Begüm Özdoğularlı Pandır, 1978 yılında Kütahya’da doğmuştur. 18 yaşında Dumlupınar Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisiyken, Halkbankası’nın ilk kadın girişimci kredisini almayı başarmış ve bir yabancı dil kursu açarak girişimcilik hayatına başlamıştır. 2006 yılında yabancı dil kurslarının yanında Türkiye’nin ilk özel meslek okulunu bir organize sanayi bölgesinde açmıştır. Aynı yıl Türkiye’nin ilk kadın kaynak ustası sertifikasını da alarak binlerce mavi yakalı çalışan için organize sanayi bölgelerinde ağır sanayiye hitap eden mesleki eğitimler düzenlemiştir. 2014 yılında doğa, sürdürülebilir dünya ve el sanatları ağırlıklı, Köy Enstitüleri modelini andıran anaokulu, ilkokul ve ortaokul açarak küçük yaşlarda kendi kendine yetebilen bireyler yetiştirmeye odaklı bir eğitim modeli oluşturmuştur. 2001 yılında Platin dergisi, 2004 yılında Capital ve Tempo dergisi tarafından yılın en başarılı girişimcileri arasında ödüllere layık görülmüştür.
Orhan Irmak
Endüstriyel Tasarımcı
Dr. Orhan Irmak, 2000 yılında ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden birincilikle mezun olmuştur. Lisans eğitiminin bir dönemini Avustralya'daki RMIT Üniversitesi'nde okumuştur. 2003 yılında Bilkent Üniversitesi'nden "Understanding Changes and Future Orientations in Design" başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini almış, doktorasını ise 2011 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ambalaj tasarımı üzerine yapmıştır. 2004 yılında kurulmuş olan Orhan Irmak Tasarım'ın kurucu ortağı ve tasarım direktörüdür. Orhan Irmak Tasarım bugün birçok global ve yerel markayla ambalaj tasarımı alanında iş birliği yapmaktadır. Red Dot, Pentawards, WorldStar, Design Turkey ve Ambalaj Ay Yıldızları gibi yarışmalarda 100’ü aşkın ödül kazanmıştır.
Sibel GÖZÜYUKARI EYİLER
Mimar, Girişimci, Co-Founder Mayi Tuz
Sibel Gözüyukarı Eyiler, Kırıkkaleli bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da doğdu ve Haliç Üniversitesi'nde mimarlık eğitimi aldı. Hayatının dönüm noktası, babasının Kırıkkale’nin Delice bölgesindeki beyaz bir su kaynağından getirdiği tuz ile başladı. Tuzun sağlıksız olduğunu düşünen Eyiler, bu deneyimle birlikte tuzla ilgili araştırmalar yapmaya başladı ve bu süreçte bakış açısı tamamen değişti. Yaptığı araştırmalar sonucunda, bu doğal tuzun mineral açısından zengin, sodyum oranı düşük ve dünyanın en kaliteli tuz çeşitlerinden biri olduğunu keşfetti. Babasının ticarete olan ilgisi ve kendi sağlıklı yaşam tutkusunu birleştirerek Mayi Tuz markasını kurdu. Küçük bir girişim olarak başlayan Mayi Tuz, sıvı tuz, yaprak tuz ve banyo tuzları gibi doğal ürünleriyle büyüdü. Küçük bir merakla başlayan bu hikaye bugün, Türkiye'nin birçok ulusal zincir marketinde yer alan ve 13 ülkeye ihracat yapan bir başarı öyküsüne dönüştü.
Ümit Emre ERDOĞAN
Mühendis, Triathlet, Yazar-Eğitmen
Ümit Emre Erdoğan, 1986 yılında Ankara’da doğdu. Dayanıklılık sporuna ve öğrenmeye tutkuyla bağlı bir mühendis, triathlet ve eğitmen, yazardır. Makine ve endüstri mühendisliği eğitimini Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinde tamamladı. ODTÜ (Ankara), KTH (Stockholm), Politecnico di Milano (Milano) ve UPM (Madrid) gibi prestijli okullarda akademik yolculuğunu sürdürdü. Kariyeri boyunca Türkiye’nin mühendislik tarihinde önemli yere sahip iki projede kurucu ekipte yer aldı. Ankara’nın enerji ihtiyacının yarısını karşılayan enerji santralinde ve Türkiye’nin ilk elektrikli otomobilinin geliştirilmesinde aktif rol üstlendi. Mühendislik kimliğinin yanı sıra bir Ironman triathlet ve sertifikalı Ironman antrenörüdür. 119 kilometrelik ultra maratonlarda koşmuş, uzun mesafeli bisiklet turlarında fiziksel ve zihinsel dayanıklılığın sınırlarını zorlamıştır. Kendini bir dayanım sporcusu olarak tanımlar.
Ümmiye KOÇAK
Yazar, Çiftçi, Yönetmen, Oyuncu
Ümmiye Koçak, ilk hikayesini 13 yaşında yazmış, Anadolunun kırsal yaşamını ve toplumsal gerçeklerini sahneye taşıyan tiyatrocu, yazar ve yönetmendir. 2001 yılında kendi köyünde "Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu"nu kurarak sanat hayatına adım atmıştır. 17 tiyatro metni yazmış, grubuyla birlikte yaklaşık 30.000 kez sahneye çıkmıştır. Türkiye'de 70.000'e yakın kişi tarafından izlenen eserlerinde kadın sorunları, sosyal adalet, göç ve aile yapısı gibi temaları işlemiştir. Tiyatro ve skeçleri günlük hayatta karşılaşılan sorunlara dikkat çekmektedir. Erik Eşkisi, Ozon Tapakası, Kara Kuyu, Doktor Beleş gibi oyunlar yazmış, Yün Bebek filminin hem yazarlığını hem yönetmenliğini yapmıştır. Eserleri; Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı, Ankara Uluslar Arası Kadın Sanatcıları Festivali, Samsun Sivil Toplum Örgütü Girişimcilik Ödülü gibi birçok ödül almıştır.